Wolfgang Jeschke - Poslední den stvoření

Vítám vás u finálového klání mistrovství světa. Dnes nás čeká derby zvané Studená válka, v němž se představí mužstva USA a SSSR. Na programu je vesmírný závod a oba týmy vstupují na hrací plochu sebevědomě. Šance jsou vyrovnané, bookmakeři však mírně favorizují Spojené státy. Hned z kraje první půle se do hry dostává útočná formace Sputnik 1, jde přímo na bránu a k překvapení všech otevírá skóre dnešního utkání. Píše se rok 1957 a sovětský tým se ujímá vedení. To ale není vše, ještě v témže roce otřeseným Američanům vybouchla šance na vyrovnání a z bleskového protiútoku udeřila sovětská útočná formace Sputnik 2 a její nadějná hvězda Lajka, která posílá tým SSSR do dvoubrankového vedení. Tým hrající pod vlajkou pruhů a hvězd je otřesen z nevydařeného startu do utkání, ale máme před sebou ještě prakticky celý zápas, takže netřeba propadat beznaději. V roce následujícím se konečně prosadil i výběr USA a Explorer 1 tak koriguje stav na 1:2 z pohledu Američanů. 

Po divokém úvodu oba týmy na chvíli zvolňují, ale opravdu jen na chvíli. Do hry se totiž dostává elitní sovětská formace Vostok 1 v čele s kapitánem celého mužstva Jurijem A. Gagarinem. Ten se prokličkoval obranou USA a krásnou ranou pod víko vrací sborné dvoubrankové vedení (zajímavostí je, že Gagarinův bratr Mick se posléze prosadil v Americe jako rockový zpěvák kapely Rolling Stones, pozn. redakce). Záhy se Američanům podařilo snížit brankou Johna Glenna, ale na víc se už tým USA do konce poločasu nezmohl. Stav po první půli je tedy USA 2:3 SSSR.

Druhá půle moc šancí nepřinesla, objevily se určité organizační problémy v sovětském mužstvu a tak se SSSR snaží hlavně neinkasovat, což vede k obrovskému tlaku USA. Spojené státy buší na vrata, kouč Kennedy poslal na hřiště to nejlepší, co má k dispozici. A tak elitní formace Apollo 11 sevřela Sověty v kleštích. Převaha USA se nakonec přece jen projevila a jejich kapitán Neil Armstrong v samém závěru vyrovnává. Vesmírný závod jde do prodloužení. Oba týmy probírají možnosti. Jako možná taktická varianta se nabízí expedice na Mars. Mužstva jsou však vysílena náročným průběhem utkání a tak tým USA volí unikátní taktiku, tzv. stroj času. A zhruba v této fázi vesmírného závodu se odehrává úvodní část knihy Poslední den stvoření.

Wolfgang Jeschke napsal v osmdesátkách špičkové sci-fi, které neztrácí své kouzlo a originalitu ani čtyřicet let od vydání. Nápad přesunout se pomocí stroje času milion let zpět, těžit ropu dřív, než člověk objeví oheň, a posílat ji do současnosti se zdá být geniálním tahem, který definitivně rozhodne studenou válku ve prospěch Spojených států amerických. Má to však háček a členové expedice do pravěku zjistí, že nejeden. Kniha Poslední den stvoření je malým krokem pro obyčejného čtenáře, ale parádní jízdou pro fanouška sci-fi.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

James Clavell - Šógun

Ladislav Fuks - Pan Theodor Mundstock

Jack London - Tulák po hvězdách